pühapäev, 9. märts 2008

Päevakute hooaeg on alanud

Eile toimus selle aasta esimene orienteerumispäevak --- Tallinna Sprindi päevak Järvel. Kuna Tartus algavad päevakud alles aprillis, siis otsustasin praegu Tallinna päevakutel käia. Ma osalesin Tallinna Sprindi päevakutel juba eelmise aasta novembris ja detsembris kokku neljal korral, seega tegemist ei olnud päris uue kogemusega. Bussiga Tartust Tallinna ja tagasi sõitmine võtab küll üsna palju aega, aga kui valida pikk rada, siis saab tavaliselt vähemalt poolteist tundi orienteeruda.

Tallinna Sprindi päevakud erinevad tavalisest selle poolest, et seal on tavalise suundorienteerumise asemel kavas erinevad orienteerumisülesanded nagu joonorienteerumine, mäluorienteerumine, peegelpildis kaardiga orienteerumine jne. Kuna Xdreamil on mõnikord erinevaid orienteerumisülesandeid lisaülesanneteks olnud, siis võib nendel päevakutel osalemisest ka Xdreami jaoks kasu olla.

Eile oli kavas puzzle-orienteerumine. Joosta tuli kaks ringi erinevate kaartidega. Esimese ringi kaart oli lõigatud 10 ristkülikukujuliseks tükiks, mida võis olla pööratud ja need 10 tükki olid trükitud ühe lehe peale. Seega tükid oli vaja peas õigeks keerata ja kokku panna. See on üsna raske tegevus. Esiteks kipub kokkupandud tükkide paigutus meelest ära minema ja neid tuleb uuesti kokku panna. Teiseks kipub tükkide pööramisel suunataju ära kaduma.

Umbes pool tundi pärast starti oli mul suurem osa kaardist kokku pandud ja paigutus mingil määral meelde jäänud (kuigi tükkide vahel lülitumine võttis ikka üsna palju aega), aga esimest punkti ma veel leidnud ei olnud. Taevast sadas lörtsi ja käed külmetasid. Kuna orienteerumine oli raske, siis eriti joosta ei saanud. Alguses ma üritasin teeradade järgi orienteeruda, aga kuna maa oli (poolsulanud) lumega kaetud, siis paistsid rajad olevat hoopis teistes kohtades, kui kaardi peal märgitud. Seega tuli ka reljeefi hakata jälgima.

Mingi aja pärast nägin piklikku küngast. Kuna kaardi järgi pidi selline küngas olema esimese punkti lähedal, siis hakkasin mööda seda minema, kuid punkti seal ei olnud. Lõpuks märkasin, et kaardil on veel teine küngas, mis näeb hoopis rohkem selle künka moodi välja, mis maastikul oli. Pärast seda hakkas järsku kaart maastikuga kokku minema ja mõne minuti pärast leidsin üles augu, kus paiknes esimene punkt. Stardist oli möödunud tund aega. Ülejäänud viis esimese ringi punkti tulid juba kiiremini. Umbes 50 minuti pärast oli esimene ring läbitud.

Teisel ringil oli 12 punkti. Kaart oli lõigatud 9 tükiks, mis ei olnud enam ristkülikukujulised, vaid keerulisemad hulknurgad. Kuna finiši sulgemiseni oli jäänud ainult pool tundi, siis oli selge, et ma teist ringi lõpuni joosta ei jõua. Võtsin esimesed neli punkti ära ja jooksin finišisse, jõudes üsna täpselt finiši sulgemise ajaks. Tulemuseks jäi küll DQ, kuna viimased 8 punkti olid läbimata.

Seekordne puzzle-orienteerumine osutus oluliselt raskemaks kui detsembris toimunu. Tookord võis esimesel ringil punkte võtta suvalises järjekorras (seega sai ühe tüki pealt kõik punktid järjest ära võtta) ning teine ring oli tavaline suundorienteerumine.

Järgmisel laupäeval on kavas öine täppisorienteerumine (algusega kell 21:00), kus ma kavatsen ka osaleda. Ma ei ole varem öisel orienteerumisel osalenud, aga linnas on vist öösel ka piisavalt valge, et maastik ja punktid nähtavad oleks. Minu pealamp on piisavalt valge kaardi lugemiseks, aga maastikku see eriti ei valgusta.

Kommentaare ei ole: